De besmettingsroutes van paratbc

Er zijn verschillende manieren waarop dieren geinfecteerd raken met ParaTB: Het is belangrijk inzicht te hebben/krijgen in de besmettingsroutes. Vanwege de incubatietijd van de ziekte (de tijd tussen besmetting en afweerstoffen in bloed of melk) is het niet mogelijk alle besmette dieren aan te tonen. Naast de detectie van besmette dieren moet u kijken naar het verkleinen van de kans op verdere besmetting in de veestapel (versleep van de ziekte binnen uw bedrijf). 

De versleeproutes voor de Map-bacterie in uw bedrijf kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld 1) 2).

Besmettingsroutes vóór de geboorte:
Tijdens de dracht kan een lam in de baarmoeder van zijn moeder besmet raken of het sperma van de bok is besmet, waardoor de lam besmet raakt.

Besmettingsroutes na de geboorte:
  • Via de nageboorte
Niet alle ongeboren lammeren raken in de baarmoeder besmet, terwijl de moeder wel drager kan zijn van ParaTB. Als deze dieren gedeeltes van de nageboorte binnen krijgen, kunnen zij ná de geboorte besmet zijn (denk hierbij ook aan slijmblazen en vliezen).
  • Melk en biest
Besmette dieren scheiden de bacterie die ParaTB veroorzaakt uit in hun biest en melk. Door een jong dier biest of melk te geven van besmette dieren kan dit dier ook besmet raken.
  • Via inname van mest
Dieren die besmet zijn met ParaTB scheiden de bacterie uit via de mest. Doordat de dieren vaak op een potbodem worden gehuisvest is er een hoge infectiedruk. Dieren kunnen in contact komen met de mest bij de geboorte of bij het eten/drinken van biest, melk en andere voedingsmiddelen die in contact zijn geweest met mest (denk hierbij ook aan een vuile speen of waterbakken). Door de waslaag om de bacterie heen, kan de Map-bacterie gedurende een langere periode voortleven buiten het dier.  
  • Via sperma
Sperma van geïnfecteerde bokken kan zorgen voor infectie aan de ongeboren vrucht, maar sperma kan ook de geit besmetten. 

Naast het verslepen van de Map-bacterie is er de kans op insleep op uw bedrijf. U kunt de bacterie inslepen door besmette dieren aan te kopen. Deze dieren zullen op uw bedrijf de bacterie uitscheiden en andere dieren ermee besmetten. Een andere manier van insleep op uw bedrijf is door de aanvoer van mest of voedingsmiddelen. 1) Ayele, M.Y. Macháccková, M. Pavlík, I. (2001) The transmission and impact of paratuberculosis in infection in domestic and wild ruminants.

2) Windsor, P.A. (2015) Paratuberculosos in sheep or goats.