De invloed van vaccinatie op antistoffen
Er zijn vele factoren die invloed hebben op de hoeveelheid antistoffen tegen Para TB die een geit uitscheidt via haar melk. Een factor die hierop géén invloed mag hebben is de vaccinatie met de entstof Gudair op jonge leeftijd bij uw lammeren.

De vaccinatie tegen Para TB is bedoeld om uw geiten te beschermen tegen Para TB. Ten gevolge van de vaccinatie worden antistoffen en herinneringscellen voor de aanmaak van deze antistoffen door het lam aangemaakt. Komt ze daarna als lam of geit in aanraking met de MAP Bacterie, (Mycobacterium Avium subspecies Paratuberculosis) dan kan ze hier sneller antistoffen voor aanmaken. De vaccinatie zorgt er dus niet voor dat een geit niet meer besmet word maar wel dat zij zich zelf beter kan beschermen tegen deze bacterie. Dit vermindert daarmee de kans op ernstige symptomen en de uitscheiding van bacteriën via mest.

Met de paramonitor word het percentage antistof uitscheidende dieren tegen Para TB in kaart gebracht. Het is daarbij van belang te weten dat deze niet van vaccinatie zijn, maar van een hernieuwwd contact van een gevaccineerd dier met de bacterie. De producent van de entstof Gudair geeft ook aan dat er geen antilichamen van de vaccinatie zelf meer zijn aan te tonen in de melk. Omdat dit voor de werking van de paramonitor van groot belang is, is ELDA in samenwerking met een 3 tal veehouders en hun dierenartsen een onderzoek gestart waarbij het antistof niveau van lammeren in bloed, en van 1e jaars geiten in melk is gevolgd.

Op 2 van de 3 bedrijven werden de lammeren op jonge leeftijd ( +/- 10 dgn) gevaccineerd en op 1 bedrijf werden de dieren niet gevaccineerd. Alle 3 deze bedrijven hebben een besmetting met Para TB op het bedrijf.

Tijdens deze proef zie je dat de gevaccineerde lammeren een reactie laten zien in antistoffen na de vaccinatie. Deze is niet bij alle dieren even sterk. Wel zie je duidelijk bij de dieren dat er eerst een stijgende lijn zit in het aantal antistoffen die lammeren in bloed hebben die naarmate de opfok vordert daalt. Als deze dieren hebben afgelamd laten deze in het eerste melk monster (zeer kort na aflam +/- 3dgn) vaak nog een lichte verhoogd antistof niveau zien. Als dieren vollop aan de melk zijn vertonen deze dieren geen antistoffen meer in melk ten gevolgen van de vaccinatie.

Bent u benieuwd naar de gehele rapportage van deze proef. Klik dan hier voor de eind rapportage.